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plantes:bourrache

Bourrache

Μπουράντζα, Borretsch auch als Gurkenkraut, Bourrache officinale



Borage ( Borago officinalis), also known as a starflower, is an annual herb in the flowering plant family Boraginaceae.
It is native to the Mediterranean region and has naturalized in many other locales.
It grows satisfactorily in gardens in the UK climate, remaining in the garden from year to year by self-seeding.
The leaves are edible and the plant is grown in gardens for that purpose in some parts of Europe.
The plant is also commercially cultivated for borage seed oil extracted from its seeds.
The plant contains pyrrolizidine alkaloids, some of which are hepatotoxic, mutagenic and carcinogenic

La bourrache est une herbe annuelle à tige cylindrique, épaisse, dressée, hérissée de poils raides, de 20 à 60 cm de haut1.

Les feuilles alternes, à surface ridée, ont un long pétiole quand elles se trouvent à la base de la plante mais les feuilles supérieures en sont dépourvues.
Toute la plante est recouverte de poils courts et fermes qui la rendent rude au toucher : c'est un des caractères de toute la famille des Boraginacées
En climat tempéré, la floraison intervient de mai-juin à août.
Dans le Midi de la France elle fleurit fin mars début avril.
Les fleurs bleues, blanches plus rarement roses sont disposées en une cyme recourbée en crosse.
Le calice possède cinq sépales, la corolle possède cinq pétales égaux soudés à leur base. La couleur de la fleur est bleue, plus rarement rose ou blanche. La bourrache est une excellente plante mellifère.1)

Companion planting

Borage is used in companion planting. It is said to protect or nurse legumes, spinach, brassicas, and even strawberries.
It is also said to be a good companion plant to tomatoes because it confuses the mother moths of tomato hornworms or manduca looking for a place to lay their eggs. Claims that it improves tomato growth and makes them taste better remain unsubstantiated.

Χρήσεις

Η μπουράντζα χρησιμοποιείται στην γερμανική, Ισπανική, Ελληνική και Ιταλική κουζίνα.
Στην Ελλάδα μπαίνει σε λαδερά όπως γεμιστά και ντολμάδες.
Στην Γερμανία και στην Ισπανία φτιάχνεται μια πράσινη σάλτσα με βάση η μπουράντζα.
Στην Ιταλία χρησιμοποιείται στον χρωματισμό ζυμαρικών όπως ραβιόλια. Στην Πολωνία χρησιμοποιείται για να αρωματίζει τουρσί.
Στο Ιράν βράζεται και πίνεται σαν τσάι.
Die blauen Blüten sind essbar (sie enthalten deutlich weniger Alkaloide als die Blätter), haben einen süßlichen Geschmack und werden gerne als Salatdekoration verwendet.
Essig lässt die Farbe der Blüten in rot umschlagen.
Die Blüten können kandiert werden und so Süßspeisen dekorieren.
Die Blüten werden dazu mit Eischnee bestrichen, mit Puderzucker bestreut und anschließend getrocknet.

In Ligurien wird Borretsch zur Füllung von Ravioli und Pansoti verarbeitet.
In Großbritannien wird Borretsch vorwiegend mit dem Likör Pimm’s genossen und ist geschmacksgebender Bestandteil von Gilpin's Westmorland Extra Dry Gin.

Nicht zu verwechseln ist Borretsch mit persischem Borretschkraut, einem verwandten Raublattgewächs, dessen getrocknete Blüten im Iran vor allem als Tee Verwendung finden (Gole Gāw Zabun).

LeMonde 21/04/19

1)
Les plantes mellifères sont les plantes produisant de bonnes quantités de nectar et de pollen de bonne qualité et accessibles par les abeilles.
plantes/bourrache.txt · Last modified: 2021/11/20 00:04 by admin